Het dorp Humain met haar heuvelachtig reliëf en typische woningen, strekt zich uit op een noordelijke heuvel van de Calestienne en is omringd door de hoogvlakte van de Gerny, een vruchtbare landbouwvlakte dat in de loop der opeenvolgende seizoenen een bonte verscheidenheid aan prachtige landschappen biedt. Vanaf de Gerny kunt u grenzeloos genieten van adembenemende panorama's, niet alleen op de Famennevlaktes maar ook op de eerste uitlopers van de Ardennen en diens dichte, mysterieuze wouden.
Het dorp - dat in de gemeente Marche ligt - telt talrijke typische huizen in landsteen, waaronder enkele prachtige U-vormige- of langgevelhoeves uit de 18de of 19de eeuw, maar ook de prachtige Boerderij van de Monniken (17de eeuw).
Maar u kunt er ook een radioastronomisch station ontdekken, de mooie Saint-Martin kerk, een kasteel (privaat eigendom), de oude Saint-Martin steengroeve...
Zonderlinge antennen...
Middenin de vruchtbare zone van de Gerny bevindt zich een radioastronomisch station met 48 parabolen, op één lijn gezet, die dienen voor de studie van de variatie van de zonneactiviteit.
Tot in 2009 was het station een trekpleister voor zij die gepassioneerd zijn door de Tweede Wereldoorlog. Waarom ? Wel, men kon er een Duitse Würzburg radar bewonderen...
Maigret en het kasteel van Humain...
In het dorp schuilt ook een kasteel uit 1756 in klassieke stijl, omringd door een park met vijvers. Het kasteel werd gebouwd in opdracht van Charles-Antoine de Rossius, heer van Humain. Aan de ingang van het domein staan twee gekroonde zuilen uit de 19de eeuw. Het kasteel telt meerdere vleugels: het hoofdgebouw, verdeeld in drie traveeën door zuilen, en lagere bijgebouwen uit de 18de eeuw. In het park staat er een kleine observatietoren uit de 18de eeuw die een prachtig zicht biedt over de vijvers en de hele vallei.
In de jaren 1990, diende het kasteel als decor voor een aflevering van de televisieserie « Commissaris Maigret ».
Wist u dit ?
De inwoners van Humain leefden vooral van de landbouw, maar de ontginning van marmer was eveneens belangrijk omwille van de uitbreiding van de roze marmermijn die in 1732 opende. De abdij van Saint-Hubert exploiteerde de mijn Saint-Martin (tussen Aye en Humain) tot in 1760. Dit marmer diende vooral voor de versiering van de kerk en de bouw van het abtenpaleis van Saint-Hubert. De steengroeve wordt sinds 1975 niet meer ontgind.